fredag 30 september 2016

År 6 - Fredagskul

En eloge till 6a som alltid avslutar fredagen kl. 15.45 med glatt humör!


Information angående omklädningsrum

NU är de äntligen färdiga med alla arbeten de behöver göra i omklädningsrum och duschar. From måndag kan ni använda omklädningsrummen igen och duscha efter lektionerna!


torsdag 29 september 2016

År 4 - Reservplan

Idag tittade vi (4a, 4b) på en film om badvett. Ofta pratar man om risker i de filmerna, så vi pratade om allt roligt man kan göra i, på och vid vattnet. Efter en lista på allt roligt så fick de komma fram till risker/bra saker att tänka på till varje rolig aktivitet. 



tisdag 27 september 2016

Solig orienteringsdag!

När det är idrottsdag vill man gärna att solen ska skina och det gjorde den idag! En härlig dag i Ursvik med Pokémonjakt för 4:orna, en slinga för 5:orna och så poängbana eller slinga för 6:orna. De har varit jätteduktiga och kämpat för varje kontroll!

Några hann med extra aktiviteter som tipsrunda, gissa tiden, spela fotboll, mysa i solen och prova på delar av 6:ornas poängbana. 







Snart kommer första klassen...

Nu har vi förberett oss i veckor inför den här dagen. Alla kontroller, snitslar, tipsfrågor och solen är uppe, nu är det bara eleverna som saknas!


måndag 26 september 2016

Allemansrätten, en länk...

Klicka här-------> FILM

År 4 - Test med orienteringskompis

Imorgon kommer eleverna arbeta två och två i Ursvik. Idag provar eleverna att jobba med sin orienteringskompis. De har karta och en matris där de på slutet får fundera på hur det gått. 4a och 4b är klara, just nu är 4c ute och guidar och testar.


fredag 23 september 2016

År 6 - Bra att veta inför Ursvik

På tisdag är det dags att visa dina orienteringskunskaper när vi är i Ursvik. Glöm inte att träna karttecken, färger och hur man passar kartan här på bloggen. Klicka in dig på "flippat klassrum" så hittar du alla länkar.

Några bra knep eller tips att tänka på:

Använd skala - om du vet på ett ungefär hur långt det är mellan två kontroller, så blir det lättare att stanna i tid om du går för långt.

Norr är alltid uppåt på kartan. Skulle du missat att passa kartan, stanna upp och leta ledtrådar. Eller så kan du använda mobilens kompass-funktion.

Tumgreppet är riktigt bra! Använder du dig av det kommer du sällan tappa bort dig på kartan. Se till att följa med på kartan hela tiden när du rör dig.

Ledstänger är som ledtrådar som leder dig fram till rätt plats. En ledstång kan t.ex. vara en stig, en väg, en speciell höjdkurva. Det betyder att om du följer den, så kommer du fram till platsen/kontrollen du ska till.

Lita på dig själv! Vi har tränat mycket nu. Du kan det här. Lita på att du hittar med hjälp av kartan.

Stressa inte! Du har gott om tid. Fastnar du vid någon kontroll? Ta det lugnt, titta på kartan, passa den med verkligheten och ta reda på var du befinner dig. Sen fortsätter du!


Här kan du se vad det är jag bedömer under orienteringsperioden, bedömningen sker alltså inte bara på det du visar i Ursvik.


Du kan med viss
säkerhet orientera dig med hjälp av kartan.

Du kan med relativt
god säkerhet orientera dig med hjälp av kartan.

Du kan med god
säkerhet orientera dig med hjälp av kartan.

De vägval du gör känns osäkra och leder inte alltid rätt.

De vägval du görs känns oftast men inte alltid säkra, leder oftast rätt.

De vägval du gör känns säkra, kloka och genomtänkta och leder till att kontrollen alltid hittas.

Du känner dig
ganska osäker på kartans
tecken och kan inte så
många tecken eller
kartfärger. Använder den
kunskapen ibland för att
veta var du är på kartan.

Du känner dig
ganska säker på kartans
tecken och färger och
använder oftast den
kunskapen för att veta var
du är på kartan.

Du kan kartans
tecken och färger och
använder detta för att
snabbt veta var på kartan
du befinner dig.

Du kan passa kartan
ok men glömmer bort att
följa med på kartan med
tummen och tappar ofta bort
dig var på kartan du befinner dig.

Du kan passa kartan,
men glömmer ibland bort att
följa med på kartan med
tummen och tappar ibland
bort dig var på kartan du befinner dig.

Du är säker på att
passa kartan och använder
tumgreppet för att följa med på kartan.

År 6 - En vecka av förberedelser

Eftersom vi var i Ursvik i maj och hade en orienteringsperiod under både hösten och våren förra läsåret, känns årets 6:or väl förberedda. De verkar laddade för orienteringsdagen, lite spända också!

Här kommer bilder från veckan..




torsdag 22 september 2016

År 4 & 5 - Snart är det dags..

Sista lektionerna innan Ursvik och det känns som att eleverna börjar bli laddade för att testa sina kunskaper! Vi har inte stora ytor att träna på, så det kan kännas lite segt att ha en lång orienteringsperiod. Men jag har försökt växla mellan olika metoder, varianter av orientering och hitta ett lekfullt sätt att träna in orienteringstekniker och karttecken.

Idag provade vi t.ex. kartteckenmemory på riktigt. 


De ska hitta två likadana. 
Sen fick grupperna klura ut vilka tecken de hittat och redogöra för alla andra. 



tisdag 20 september 2016

Viktig information!

P.g.a. läcka i killarnas duschrum kommer det behövas en mindre renovering. Nästa sommar sker en större renovering av alla omklädningsrum och duschrum. Därför passar de på att redan nu göra mätningar och ta prover i de utrymmena. 

Vi kommer därför inte ha tillgång till varken omklädningsrum eller idrottssal mellan 22/9-7/10. Under den här perioden önskar vi att eleverna har oömma kläder, bra skor och kanske en extra tröja att byta till efter lektionen. Vi försöker att svettas minimalt under lektionerna! 

Ni som har lektion direkt på morgonen behöver lämna väska och jacka utanför klassrummet innan lektionen börjar.

År 6 - Sista rycket inför Ursvik

Snart är det dags för eleverna att sätta sina orienteringskunskaper på prov. Vi jobbar med olika arbetsblad om karttecken och höjdkurvor samt en linjekarta för att slipa på de sista detaljerna.

Det som eleverna efterfrågar mest är karttecken och att passa kartan. Glöm inte länkarna här på bloggen! Passa kartan kommer vi träna praktiskt sista lektionen, men karttecken och färger blir hemläxa. 



måndag 19 september 2016

År 4 & 5 - Linjeorientering

Grundläggande kunskaper för att kunna orientera sig är t.ex. att känna till olika tecken och färger, att kunna väderstreck och att kunna passa kartan. Det betyder att man ser till att kartan stämmer överens med verkligheten.

Idag provade vi att gå längs en linje på kartan över Bromstens IP. Det är en enkel plats att passa kartan på och jag kan dessutom se eleverna hela tiden. 

Glöm inte att förbereda dig genom att titta på filmer och spela lite karttecken-spel! 

lördag 17 september 2016

År 5 & 6 - Fotografering avklarad!

Nu har alla klasser i år 5 & 6 (förutom 6a) genomfört foto-orientering. Det var nog lite svårare än vad de tänkt från början, speciellt år 5 som provade för första gången. Det var en hel del att hålla reda på. Dessutom måste man veta exakt vad som ska fotas, det räcker alltså inte med att scanna av området och se var kontrollen hänger. Bra träning!


onsdag 14 september 2016

Hälsning från Kistaloppet

Om det är någon som inte hunnit anmäla sig, så kan man efteranmäla sig gratis på följande platser och tider:
  • Torsdag 15 sept kl. 14-18 Rinkeby Folkets hus
  • Fredag 16 sept kl. 13-18 Kista Science Tower, Fårögatan 33
Hoppas så många kommer iväg och anmäler sig inför lördagens lopp! Vädret ser bra ut så det kommer bli en härlig dag!

måndag 12 september 2016

År 4 - Foto-orientering i närområdet

För att spara tid och irritation (när någon tagit ner kontrollen) så provar vi andra sätt att använda våra orienteringskunskaper på. Eleverna fick idag en karta med 6 olika markeringar kring Ellen Key-skogen och husen i närheten. När de kom fram skulle de fotografera det jag markerat. Allt från stenar, stigar och statyer. Fotografiet skulle fotas söderut, alltså ryggen mot norr och näsan mot Bromstensskolan. Då fick vi in väderstreck också på samma gång.

Näsan mot Bromstensskolan!

När eleverna var klara fick de visa sina bilder och se om det var rätt. Många elever känner till området och blir lite för säkra och springer utan att titta på kartan. Dels missade de "kontrollerna" men även chansen att låtsas vara på okänd mark och träna på sina kartkunskaper. 

fredag 9 september 2016

År 4 - Nu har alla fått mjukstarta

Idag gick sista 4:an på orienteringspromenad i Ellen Key-skogen. Syftet var att fräscha upp minnet, prova att använda en karta som liknar den i Ursvik och kolla av själv vad som behöver tränas mer på.

Glöm inte läxan, att titta på filmklippet och prova spelen som finns i ett tidigare inlägg! 


Flippat klassrum?

Läs mer om flippat klassrum under fliken upp till höger eller bläddra i "rullgardinen" om du läser det här på mobilen!


Kistaloppet 17 sept


Är du sugen på att springa Kistaloppet? Skynda dig att anmäla, sista dagen är på måndag 12 sept. Gå in på hemsidan och anmäl dig, skriv "skola" som rabattkod så är det dessutom gratis att springa loppet!
Visa alla att vi på Bromstensskolan är duktiga löpare!

Länk till Kistaloppet hittar du ------> HÄR!

onsdag 7 september 2016

År 4, 5, 6 - Förbered dig inför orienteringsperioden

Så att du ska kunna förbereda dig ordentligt inför orienteringsperioden finns här lite länkar till film, karttecken-memory och ett spel om orienteringstecken.

Bra att kunna:
Skala
Färger
Tecken
Passa kartan
Tumgreppet




Länkar:

Karttecken-memory

Spel

Film - om kartans färger

Film - om att passa kartan

År 6 - Mjukstart i närområdet

Nu är 6a ute på höstens första orienteringslektion. Vi har haft lite genomgång av karta, tecken och färger. För tillfället är alla ute och orienterar, antingen guidar man någon eller så blir man guidad.  


Själv njuter jag av solen! 



måndag 5 september 2016

År 4 & år 5 - Nu har vi satt nya mål för hösten!

Att jobba med matris och gå igenom kunskapskraven för idrott och hälsa var en ny upplevelse för många. Men nu är det gjort! De har dels fått skatta sig själva, genom att sätta ett kryss i den ruta som passar bäst, men även satt ett mål för höstterminen. En del klasser hann skriva ner vad de gjort tidigare och speciellt då vad de minns kring orientering.


fredag 2 september 2016

Tänkvärt

" Den klassiska - har ni bara lekt idag? Bara lekt? Nä, vi har tränat på kreativitet, kroppsuppfattning, rumsuppfattning, grovmotorik, konfliktlösning, samarbete, trygghet, fantasi, regler och normer, vänta på sin tur, att hantera besvikelser och några andra grejer"

Vi möts ofta av en inställning att ämnet idrott och hälsa är något kul, där man får leka, springa av sig. Det stämmer också, men det är mycket mer än så. Läser man kursplanen står det t.ex. "att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång både för individen och samhället". Det är viktigt att barnen får en positiv upplevelse av rörelse och fysisk aktivitet, så att de i framtiden håller sig aktiva och på så sätt behåller god hälsa. På idrotten arbetar vi inte bara med de faktiska kunskaperna och förmågorna, det är minst lika viktigt med den sociala biten. En förutsättning för att kunna prestera, är ju att man mår bra och känner sig trygg (i gruppen). Det är inte en enkel uppgift, men vi jobbar hårt för att uppnå det.

Det är värt att tänka en extra gång när vi "bara" lekt, eller "bara" haft samarbetsövningar på idrotten. Syftet är ibland mycket större och viktigare än att vi "bara" haft kul tillsammans.

År 4, 5, 6 - Påminnelse inför nästa vecka!

Nästa vecka ska vi förbereda oss inför utvecklingssamtalen. Åk 4 och 5 kommer att göra det på måndag och åk 6 kommer att göra det på onsdag(6b, 6c) resp. fredag (6a). Vi kommer att titta på vad det är jag bedömer i ämnet idrott och hälsa. Ni kommer också få välja ett mål ni vill jobba mot under hösten samt göra en självskattning. Det betyder att du ska fylla i ungefär hur långt du kommit i din utveckling.

Inget ombyte behövs under den lektionen!


År 4 - SKUTT

Igår var det SKUTT, så 4a och 4b hann inte med någon idrott. Men idag fick 4c prova på att leka Vinken. De hade jättekul och ville leka ännu mer! Perfekt avslutning på veckan.

Vinken är en variant på kurragömma. Men som eleverna sa, det här är roligare för om man blir hittad har man fortfarande en chans att vara med och gömma sig igen! Blir man hittad får man gå efter den som letar, under tiden kan man bli fri genom att en kompis som fortfarande är gömd vinkar till en. 


torsdag 1 september 2016

År 5 - Vinken

Vi fortsätter leka och samarbeta. Det här är ett bra sätt för mig att lära känna eleverna och grupperna och för dem att lära känna mig.

Idag gick vi över till Ellen Key-skogen och lekte Vinken. Precis som med alla lekar/spel finns det olika varianter och det positiva med att byta lärare/elever är att man lär sig mycket nytt. Vinken är en lite uppgraderad variant av kurragömma. En/två ska leta rätt på alla i klassen, men de som gömmer sig får byta gömställe. Blir man hittad gäller det att få en vink för att kunna gömma sig igen..